Projectgroep naar de SS Rotterdam

De kinderen van de projectgroep zijn al enkele weken bezig met het thema ‘Het Heelal’. Dit omdat we (zoals u misschien al weet) eind mei vragen mogen stellen aan een astronaut die zich op dat moment in de de ISS bevindt.

Maar hoe wordt dit contact tot stand gebracht want je ‘belt’ tenslotte niet ‘even’ naar de ruimte. Dit werkt als volgt. Wij bellen met de ESTEC (Europea Space Research and Technology Centre) in Noordwijk. Zij zetten een radioverbinding op met behulp van de antennes die zij daar hebben. Met deze radioverbinding wordt er dus gesproken tussen Noordwijk en de ISS. Noordwijk zorgt door de telefoon ervoor dat wij de astronauten kunnen horen en zij ons.

Het is dus van belang dat de leerlingen snappen wat een radioverbinding is en welke procedures daarbij komen kijken. Daarom zijn we langs de SS Rotterdam geweest. Daar is radioapparatuur aanwezig waarmee we aan de slag konden om te oefenen. Omdat we samenwerken met basisschool de Aloysius in Maasland hebben we besloten om radiocontact te zoeken met hen. Op de Aloysius is zelf een antenne en al het benodigde materiaal geïnstalleerd om zo dus contact te kunnen maken.

Daarnaast hebben we ook bezoek gehad. Twee Radioamateurs kwamen vertellen over de geschiedenis van de telegrafie en lieten de kinderen enkele telegrafiegereedschappen zien. Waaronder echt apparaat om morse mee te versturen. Super interessant!

Hieronder staan enkele foto’s van onze leerlingen op de SS Rotterdam maar ook van de leerlingen van de Aloysius.

Lees hierbij ook de super leuke en uitgebreide nieuwsbrief van de zendamateurs.